Banc de Llet Materna

Bebé amb mareUN REGAL PER A TOTA LA VIDA

La llet materna és l'aliment ideal per a qualsevol nounat, també per als nounats prematurs. Les societats científiques com ara l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP), entre d'altres, reconeixen que quan la llet materna de mare pròpia no està disponible, la millor alternativa per als nounats prematurs és la llet materna donada, proporcionada per un banc de llet.  

El principal benefici de la llet materna donada és la prevenció d'una malaltia greu que pot afectar els nounats prematurs, l'enterocolitis necrosant. S'ha descrit una millor tolerància alimentària.

El Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana, adscrit al Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV)  rep, processa i distribueix, amb garanties sanitàries per al seu consum, la llet materna donada a tots els hospitals de la CV on s'atenen nounats candidats a ser receptors.

Els principis en els quals es basa el Banc de Llet Materna són: la donació voluntària i altruista per part de les mares donants, l'anonimat de la donant i dels receptors i la distribució sota prescripció mèdica. 

Si estàs alletant el teu bebé i tens suficient llet, pots donar una part per a ajudar aquests xiquets. En els serveis de Neonatologia dels hospitals General d'Alacant, General de Castelló i La Fe de València es realitza la selecció de les donants. 

 

PUC SER DONANT DE LLET?

Pot ser donant qualsevol mare sana, que estiga alletant satisfactòriament el seu fill, i que desitge extraure's llet per a donar-la al banc. 

Hi ha algunes situacions en les quals no és possible donar llet: 

  • Si és consumidora d'alcohol, tabac, drogues o un excés de cafeïna. 
  • Si pateix alguna malaltia crònica important o consumeix regularment algun fàrmac incompatible amb la lactància. 
  • Si pateix alguna malaltia infecciosa com ara virus de l'hepatitis B o C, virus de la immunodeficiència humana (VIH) o sífilis, o si pertany a grup de risc de contraure aquestes infeccions. Abans d'iniciar la donació es realitza una analítica a les mares per a descartar la presència d'aquestes infeccions. 

És possible donar llet al banc en algunes situacions especials, com després d'acumular un volum important de llet durant l'ingrés d'un fill, o després de la mort d'un fill, si les condicions d'extracció i conservació han sigut adequades.

 

COM ES FA LA DONACIÓ?

Si estàs interessada a donar llet, pots posar-te en contacte amb les unitats neonatals que seleccionen donants del banc de llet per telèfon, per correu electrònic, o en persona, per a concertar una cita. En aqueixa visita se t'informarà de nou detalladament, i si desitges continuar, es farà una entrevista clínica i se sol•licitarà el teu consentiment informat escrit per a extraure una mostra de sang amb la intenció de descartar les infeccions abans  esmentades. 

En el moment en el qual rebem els resultats analítics, se te n'informarà i, si són satisfactoris, es podrà  iniciar la donació.

Se't proporcionarà informació sobre l'extracció i conservació de la llet i material per a la recollida d'aquesta. 

 

Si vols rebre més informació contacta per correu electrònic o per telèfon amb els hospitals:

Hospital Universitari i Politécnic La Fe València

Correu electrònic: bancoleche_dslafe@gva.es

Telèfon: 961 245 680

Direcció: 

Banc de Llet

Torre D-entrada nord, 1ª planta 

Av. Fernando Abril Martorell,106

València 46026

 

Hospital General Universitari  Alacant

Correu electrònic: cen_neonatos@gva.es

Telèfon: 965 913 432

Direcció: 

Unitat Neonatal

Torre D 4ª planta

Carrer del Pintor Baeza, 11

Alacant 03010

 

Hospital General Universitari Castelló

Correu electrònic: bancoleche_hgucs@gva.es

Telèfon:  638 287 874 - 964 725 000 ext 441144

Direcció: 

Consulta d'alta precoç i lactància materna. 

Planta 3ª

Av. de Benicàssim, s/n. Castelló 12004.

T'informaran sense cap compromís.

 

COM M'EXTRAC, CONSERVE I TRANSPORTE LA LLET?

El personal de les unitats neonatals on se selecciona les donants del banc de llet et donarà instruccions detallades sobre la manera d'extraure't la llet, manual o mitjançant tirallet, així com la manera de conservar-la congelada a casa. Et proporcionaran tot el material necessari per a això (tirallet, pots, etiquetes…) i t'informaran de les possibilitats de transport (recollida a domicili en determinats casos, o lliurament a l'hospital). 

 

QUÈ PASSA AMB LA LLET REBUDA PEL BANC?

La llet és processada en el CTCV. Una vegada rebuda la llet, és conservada congelada fins al moment del processament. Es descongela i es pasteuritza amb la finalitat d'eliminar possibles microorganismes. Durant el processament es realitza una anàlisi microbiològica per a comprovar la seua idoneïtat per a garantir que siga un producte biològic més segur. També s'analitza la composició nutricional de la llet, és a dir, les proteïnes, greixos, sucres i energia que conté. Si les anàlisis són satisfactòries, està llesta per a ser distribuïda als pacients hospitalitzats quan el seu metge així ho indique.

Des del CTCV, la llet materna donada és distribuïda a tots els hospitals de la CV on s'atenen nounats candidats a ser receptors. 

 

A QUÈ EM COMPROMET SENT DONANT DE LLET?

Les mares que decideixen donar llet es comprometen a extraure's llet per a donar-la al banc: la quantitat que vulguen, durant el temps que vulguen. No tenen obligació de donar una quantitat determinada ni durant un període de temps concret. En el moment en el qual decidisquen deixar la donació només han de comunicar-ho al banc de llet, des d'on se li agrairà molt la seua generositat.

També es comprometen a informar el banc si patiren algun problema de salut o requeriren prendre alguna medicació, per a poder valorar si és necessari suspendre temporalment la donació. 

Finalment, en cas que se'ls haja prestat un tirallet, han de retornar-lo en finalitzar la donació.

 

QUI REP LA LLET DONADA?

La llet donada està destinada a ser utilitzada per pacients hospitalitzats malalts, especialment nounats prematurs amb pes inferior a 1.500 grams en nàixer o una edat gestacional inferior a les 32 setmanes.

Altres pacients que poden beneficiar-se de la llet donada són nounats que requerisquen  cirurgia intestinal, cardiopaties congènites, retards severs de creixement, etc.

  

PODRÉ CONÉIXER EL RECEPTOR DE LA MEUA LLET?

La donació és anònima, tant per a la donant com per al receptor. És a dir, no es facilitaran dades teues com a donant i tampoc podem proporcionar-te dades dels xiquets que finalment reben la teua llet.
 

Moltes gràcies pel teu interés en la donació de llet materna.