PLASMAFÈRESI

"El plasma és el component sanguini més deficitari al nostre país. Les donacions de sang no cobreixen tota la demanda. Per això hem iniciat una campanya de donació de plasma per afèresi"

QUÈ ÉS EL PLASMA?

El plasma és la part líquida de la sang, format principalment per aigua (90 %), sals minerals i proteïnes com ara albúmina (que transporta hormones i fàrmacs i els porta fins als teixits), immunoglobulines (que ens protegeixen de les infeccions) i factors de coagulació (que són responsables, juntament amb les plaquetes, de detindre el sagnat quan ens tallem). En el plasma es troben suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls rojos, glòbuls blancs i plaquetes.

PER A QUÈ S'UTILITZA?

El plasma s'utilitza per a la transfusió quan s'ha patit un accident greu o grans cremades, però també s'empra per a elaborar medicaments que sols poden obtindre's a partir del plasma humà. Aquests medicaments permeten el tractament de diverses malalties com l'hemofília i altres dèficits de coagulació (que produeixen greus hemorràgies), les malalties autoimmunes (en les quals el malalt crea anticossos contra els seus propis teixits) o les deficiències congènites d'immunitat (que predisposen a patir infeccions greus).

QUÈ ÉS LA DONACIÓ DE PLASMA PER AFÈRESI?

És el procediment pel qual es duu a terme la donació de plasma utilitzant una màquina que separa els components de la sang i pel qual s'obté el plasma (600-700 ml) i es retorna al donant la resta de cèl·lules. El procés dura uns 45 minuts i la recuperació és immediata. De fet, es pot repetir als 15 dies, i el nombre màxim de donacions a l'any és de 24. Si es vol continuar donant sang es poden alternar totes dues formes. Només han de transcórrer 30 dies des d'una donació i una altra.

QUI POT SER DONANT DE PLASMA?

Qualsevol donant de sang, sense incidències prèvies i amb un bon accés venós. Tots els grups sanguinis són vàlids i l'AB és el donant universal de plasma.

COM PUC DONAR PLASMA?

S'ha de telefonar al centre de transfusió per a concertar una cita. Una vegada allí s'ha d'omplir un qüestionari, signar el consentiment i realitzar un reconeixement mèdic per a valorar l'hemoglobina, tensió arterial i pols, a més d'una entrevista mèdica per a descartar situacions o malalties que desaconsellen la donació.

Per a citació o informació addicional no dubtes a contactar amb nosaltres:

VALÈNCIA: citacionaferesisvalencia_ctcv@gva.es

Tel.: 96 197 16 00 / 96 197 15 75 96

ALACANT: donaplasma_alicante@gva.es

Tel.: 96 516 97 10

CASTELLÓ: hemodonacion_castellon@gva.es

Tel.: 96 472 52 50

Pots també emplenar aquest formulari i contactem amb tu.

Uneix-te a la fàbrica de la vida.

Fes-te donant de plasma.