Publicador de continguts

Sanitat posa en marxa la campanya d'estiu per a aconseguir prop de 28.000 unitats de sang

30/06/2023

Sanitat posa en marxa la campanya d'estiu per a aconseguir prop de 28.000 unitats de sang

Més de 200 punts habilitats expressament per a rebre als donants estivals: 80 a Alacant, 50 a Castelló i 70 a València


 

  • Més de 200 punts habilitats expressament per a rebre als donants estivals: 80 a Alacant, 50 a Castelló i 70 a València
  • La campanya recorda als pacients que necessiten transfusions de sang per a viure o millorar la seua salut
  • En 222 la xifra de donants nous es va incrementar un 20%, amb més de 16.000: 5.754 a Alacant, 1.560 a Castelló i en 8.909 a València

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez ha destacat hui que "enguany s'han habilitat més de 200 punts o localitzacions expressament estivals durant juliol i agost, perquè esperem aconseguir prop de 28.000 unitats de sang, les que es van necessitar el passat estiu".

Mínguez ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la presentació de la campanya d'estiu a l'hospital la Malva-rosa durant una jornada de donació de sang, en la qual el personal del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (*CTCV) ha atés els voluntaris que han acudit a donar.

En concret, aquest estiu s'han habilitat 80 punts de donació a Alacant, 50 a Castelló i 70 a València. En total es faran cada mes quasi 400 eixides d'equip mòbil.

El titular de Sanitat ha recordat que "aquestes unitats són necessàries no sols per a atendre víctimes d'accidents de trànsit o intervencions quirúrgiques d'urgències sinó, també, de malalts oncològics, cirurgies programades, persones amb anèmies cròniques i altres patologies que requereixen de periòdiques transfusions de sang".

D'aquesta manera, la campanya reforçarà la necessitat de donar sang també en vacances, ja que també en aquesta època poden aconseguir millorar la vida de molts malalts.

En la pàgina web del CTCV i a través de les seues xarxes socials habituals poden consultar-se els llocs de donació, col·laboracions d'empreses i resoldre qualsevol dubte.

Des d'el mes de gener passat, el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana  (CTCV) ha obtingut un total de 79.395 unitats de sang entre les tres províncies. En concret, 44.520 unitats a València, a Alacant 26.758 i a Castelló 8.117 unitats. Així mateix, s'han registrat quasi 8.000 voluntaris que per primera vegada donaven.

 

Balanç 2022

El Conseller ha destacat que en 2022 la xifra de donants nous ha augmentat un 20% arribant a la quantitat de 16.223. Per províncies a Alacant 5.754, a Castelló 1.560 i a València 8.909.

"Encara que el nombre de donants nous s'ha recuperat després de la pandèmia - ha continuat Mínguez-, continuem necessitant convéncer als joves de la importància d'inclusió com a donants".

Així mateix, Miguel Mínguez ha ressaltat "la professionalitat dels treballadors del Centre, sempre compromesos amb el donant i el pacient, així com la generositat dels donants que fan possible la recuperació dels malalts, que és un exemple per a tots". També ha expressat la voluntat de "transmetre a la població la importància de la donació de plasma i d'aconseguir l'autosuficiència de medicaments derivats d'aquest per a millorar la vida de les persones".

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) va finalitzar l'any 2022 amb un total de 176.723 unitats de sang total donades. La distribució de donacions realitzades per províncies ha sigut de 98.519 unitats a València, 18.131 a Castelló i 60.073 a Alacant. Aquestes donacions van ser possibles gràcies a la generositat de 116.267 persones, que en molts casos van acudir a donar més d'una vegada.

El CTCV va realitzar en 2022 un total de 4.920 eixides amb els equips mòbils 2.689 a València, 1.762 a Alacant i 469 a Castelló.

 

La importància de la donació per afèresi

En la donació per afèresi, el donant es connecta a una màquina especial que extrau bé plasma bé plaquetes. Com la resta de sang és retornada al donant en el mateix circuit, encara que la donació és una mica més llarga, es pot repetir amb més assiduïtat.

Les plaquetes són molt necessàries per a infinitat de tractaments, sobretot en oncologia. De fet, només a gràcies al plasma humà es poden produir uns certs fàrmacs (albúmina, immunoglobulines, factors de la coagulació…) que serveixen per a tractar malalties que poden arribar a ser molt greus.

El consum cada vegada major d'aquests components (sobretot d'immunoglobulines) fa necessari establir polítiques de donació específiques de plasma a fi d'aconseguir i mantindre l'autosuficiència (independència respecte d'altres països i proveïment adequat de producte), així com per a aconseguir estalvi econòmic.

En 2022, es van obtindre 5.499 donacions de plasma i plaquetes gràcies als 2.323 donants que es van acostar en repetides ocasions a realitzar aquest tipus especial de donació.

Aquest any 2023 s'han aconseguit quasi 3.000 donacions de plasma el que mostra una bona tendència, si comparem amb el total del passat 2022 (un total de 3.778 donacions de plasma). D'aquesta manera, continua la tendència a l'alça d'aquestes donacions, si bé encara queda camí per a aconseguir l'autosuficiència i és necessari continuar augmentant i donant suport a aquest tipus de donació amb informació i campanyes promocionals.

Compartir

Galeria d'imatges

Sanitat posa en marxa la campanya d'estiu per a aconseguir prop de 28.000 unitats de sang