Punts de donació de sang

Castellón Valencia Alicante

DONA PLASMA

Plasma la teua generositat

 

Emplena aquest formulari i contactem amb tu.

XXII Jornada de Portes Obertes del Banc de Sang de Cordó Umbilical de la C.Valenciana

Enllaç al formulari de inscripció XXII Jornada de Portes Obertes del Banc de Sang de Cordó Umbilical de la C.Valenciana

 

El 15 de desembre, el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana celebra la XXII Jornada de Portes Obertes del Banc de Sang de Cordó Umbilical de la C.Valenciana, dirigida al personal relacionat amb la donació i obtenció de la sang de cordó umbilical. 
La inscripció pot realitzar-se punxant a la foto.

Resolució de problemes per a visualitzar el vídeo en sistemes *IOS (*iphone/*ipad)

 

INFORMACIÓ COVID-19

Coronavirus i donació

 

Última informació coronavirus

 

Descarrega la APP Radar COVID i ajuda a previndre contagis

 

T' INTERESSA

App GVA +Salut

Sol.licitar cita prèvia

Fes-te donant

Portal Generalitat Valenciana

Portal transparència GVA

Portal de servei sanitari coronavirus

Descarrega la App COVID

 

Espai segur i lliure de violència de gènere

La fàbrica de la vida

 

Notícies

« Ves enrere

La Comunitat Valenciana compta amb prop de 41.000 donants de medul·la i 5.000 unitats de cordó umbilical

 

  • La xifra de nous donants de medul·la òssia continua augmentant gràcies a la solidaritat dels valencians, amb 1.112 noves donacions en 2021

  • Els hospitals de la Comunitat Valenciana van realitzar un total de 360 trasplantaments hematopoètics o de cèl·lules mare en 2021: 10 de medul·la òssia, 2 de cordó umbilical i la resta de sang perifèrica

La Comunitat Valenciana va comptabilitzar l'any passat un total de 1.112 noves persones voluntàries per a donació de medul·la òssia. Així, actualment, la Comunitat Valenciana compta amb un total de 40.834 donants. D'altra banda, el Banc de Cordó umbilical del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana compte en aquests moments amb unes 5.000 unitats.

Per a recordar la importància de la donació de medul·la, el tercer dissabte de cada mes de setembre es commemora el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, que enguany és el dia 17 de setembre.

Per províncies, del total de nous donants de medul·la (1.112) registrats en 2021, 374 són de la provincial d'Alacant, 603 de València i 135 de Castelló. Per sexes, 406 són homes i 706 dones.

Fins hui s'han comptabilitzat entorn de 823 nous donants i s'espera que la quantitat augmente fins a acabar l'any. Per províncies s'han registrat 458 (55,6%) de València, 300 (36,5%) d'Alacant i 65 de Castelló (7,9%) i per sexe serien: 486 dones (59%) i 337 homes (41%).

La medul·la òssia és un teixit indispensable per a la vida, ja que en ella nien les cèl·lules mare (també denominades progenitors hematopoètics), capaços de produir totes les cèl·lules de la sang i del sistema immunitari.

Les cèl·lules mare poden obtindre's de la sang de la medul·la òssia, de la sang circulant (o sang perifèrica) i de la sang que conté el cordó umbilical en el moment del part.

Moltes malalties són conseqüència d'una producció excessiva, insuficient o anòmala d'una determinada cèl·lula derivada de la cèl·lula mare (la leucèmia, el limfoma, el mieloma, entre altres). El trasplantament de medul·la òssia permet la seua curació en substituir aquestes cèl·lules defectuoses per altres normals procedents d'un donant sa. En moltes d'aquestes malalties el trasplantament és l'única opció terapèutica curativa.

Els trasplantaments poden ser de medul·la òssia, de sang perifèrica o de sang de cordó i quan es parla de trasplantament en general, s'empren els termes trasplante de progenitors hematopoètics, trasplantaments hematopoètics o, simplement, trasplantament de cèl·lules mare de la sang.

Per a realitzar un trasplantament hematopoètic amb èxit és necessari disposar d'un donant compatible amb el pacient. Quan una persona malalta que requereix un trasplantament manca de donant compatible entre els seus familiars, la seua millor opció sol ser localitzar a una persona donant voluntària no emparentada compatible.

Un total de 360 trasplantaments en 2021

Els hospitals de la Comunitat Valenciana van realitzar un total de 360 trasplantaments hematopoètics o de cèl·lules mare l'any passat (10 de medul·la òssia, 2 de cordó umbilical i 348 de sang perifèrica).

D'ells,152 van ser trasplantaments al·logènics (quan donant i receptor no són la mateixa persona. Pot ser de donant emparentat o no emparentat, en funció que existisca relació familiar entre donant i receptor). En concret, 140 d'aquests trasplantaments van ser en adults i 12 infantils.

Altres 208 trasplantaments van ser autòlegs, és a dir, quan donant i receptor són la mateixa persona (s'extrauen cèl·lules d'un pacient per a poder utilitzar-les en aqueix mateix pacient posteriorment). En concret, 192 van ser trasplantaments en adults i 16 infantils.

Entre 18 i 40 anys

Actualment, pot ser donant qualsevol persona d'entre 18 i 40 anys, amb bona salut i amb un pes de més de 50 Kg. Una vegada registrada, tota persona donant pot romandre en el registre fins als 60 anys, edat màxima acceptada per a una donació efectiva.

Per a registrar-se com a donant hauran de facilitar-se les dades bàsiques (edat, DNI o NIE, adreça, telèfon i breu historial clínic) i acceptar l'extracció d'una mostra de sang (o de saliva) per a estudiar les característiques d'histocompatibilitat i que una xicoteta quantitat siga guardada en el laboratori. Aquesta mostra possibilita que, en cas d'aparéixer un pacient compatible, s'amplie l'estudi sense necessitat d'una nova extracció.

També serà necessari acceptar que les dades bàsiques i de compatibilitat siguen introduïts en la base de dades de la respectiva comunitat autònoma en aquest cas, el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, i que després siguen cedits al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), que incorpora la informació bàsica codificada sobre la teua compatibilitat en la Xarxa Mundial de Donants Voluntaris de Medul·la Òssia (World Marrow Donor Association, WMDA).

Per a més informació, es pot consultar la pàgina web del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana.